V Občini Cirkulane le 4 kmetije z registrirano dopolnilno dejavnostjo

Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano je v Ljubljani, 9.10.2014 predstavilo uredbo o dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. izpostavljeno je bilo dejstvo, da so dopolnilne dejavnosti na kmetiji tista aktivnost,
ki jo ministrstvo podpira zaradi zavedanja, da je podeželje več kot zgolj pridelava hrane, in pa zaradi zavedanja, da je možnosti za razvoj na podeželju veliko, te so raznolike in ljudem omogočajo tako razvijanje svojih poslovnih idej kot dodaten vir zaslužka, hkrati se podeželje krepi in kot tako povezuje z ostalimi prebivalci države. Predelava hrane, razvoj turizma na kmetijah, ipd. so tiste aktivnosti, ki približujejo in povezujejo podeželsko prebivalstvo z ostalimi.

V Sloveniji se je leta 2005 ukvarjalo s to dejavnostjo 4% kmetijskih gospodarstev v letu 2014 pa že kar 20% kmetijskih gospodarstev. V Občini Cirkulane imajo štiri kmetije registrirano dopolnilno dejavnost kar predstavlja le 1,6 % vseh kmetijskih gospodarstev v Občini Cirkulane. V Občini Cirkulane je 243 kmetijskih gospodarstev. (vir Statistični urad RS in AJPES).