Začetek kmetijsko-okoljskih-podnebnih plačil 2015-2020

Izdelava programa aktivnosti se bo pričela v ponedeljek, 2. februarja 2015, na vseh izpostavah Javne službe kmetijskega svetovanja. PA je potrebno pripraviti v elektronski obliki, pri čemer bodo nosilcem kmetijskih gospodarstev brezplačno pomagala Javna služba kmetijskega svetovanja pri KGZS. Pred vstopom v Ukrep kmetijsko okoljsko podnebnih
plačil (KOPOP) in ukrep ekološko kmetovanje (EK) je treba izdelati program aktivnosti (PA). Z letom 2015 bo možno na novo vstopiti in začeti z izvajanjem obvez ukrepov KOPOP in EK.

Upravičenci, ki se bodo želeli vključiti v ukrep KOPOP, bodo morali izpolniti vstopne pogoje (med katerimi je tudi priprava PA), tekom 5-letne obveznosti pa bo treba izpolnjevati tudi vse splošne pogoje. K temu si bo vsak za svoje kmetijsko gospodarstvo izbral eno ali več shem (npr. »Poljedelstvo in zelenjadarstvo«, »Sadjarstvo«, »Vodni viri«, »Planinska paša«, …), kjer bo moral izpolnjevati obvezne zahteve, dodatno pa se bo lahko odločil tudi za izvajanje izbirnih zahtev znotraj posamezne sheme.

Za podrobnosti obišči spletno stran KGZS s klikom tukaj.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo brošuro, ki omogoča pravočasno informiranost javnosti in tistih upravičencev, ki se bodo želeli že v letu 2015 vključiti v ukrep kmetijsko-okoljska-podnebna plačila (ukrep KOPOP) (brošura, pdf, 24 strani).