Begunska kriza dosegla Slovenijo s precejšnjo močjo

Begunska kriza je dosegla Slovenijo s precejšnjo močjo, sprejemni in nastanitveni centri komaj še zmorejo ustrezno pomagati tisočem ljudem, ki skozi Slovenijo potujejo v Nemčijo. Stanje na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško je zelo resno, dotok beguncev pa nepredvidljiv. Policiji že zdaj pomaga tudi vojaška policija, vlada pa se je odločila, da bo začasno poverila nekatere policijske pristojnosti tudi vojski. O tem je že včeraj zvečer na izredni seji razpravljal in glasoval Državi zbor.

Vlada zato predlaga spremembo zakona o obrambi, s katerim bi vojski dali dodatna pooblastila za pomoč policiji pri varovanju meje. Premier Miro Cerar je predlog predstavil predstavnikom parlamentarnih strank in po srečanju ocenil, da ima vladni predlog zadostno podporo. Če bo konstruktivno vzdušje obstalo tudi v DZ, je po njegovem mnenju mogoče, da bi bil zakon sprejet in v sredo uveljavljen. Za sprejem sprememb je potrebna dvotretjinska večina. Slovenska vojska bo lahko omejila gibanje beguncev ob slovenski meji in zavarovala ljudi. Pooblastila vojske bodo ozko odmerjena za omejeno obdobje “in ne gre za uporabo vojske v napačne namene”, je dejal premier. Po njegovih besedah gre za stopnjevanje ukrepov, ki jih vlada sprejema glede na položaj z begunci.
Slovenska vojska bo lahko omejila gibanje beguncev ob slovenski meji in zavarovala ljudi. Pooblastila vojske bodo ozko odmerjena za omejeno obdobje 3 mesecev “in ne gre za uporabo vojske v napačne namene”, je dejal premier. Po njegovih besedah gre za stopnjevanje ukrepov, ki jih vlada sprejema glede na položaj z begunci.
Začasna pooblastila bi vojski na predlog vlade podelil DZ za omejen čas z možnostjo podaljšanja in jih pozneje na predlog vlade tudi odvzel. Gre pa za policijska pooblastila, ki bodo omogočila opravljanje nalog, ki so nujne za zagotovitev nadzora nad državno mejo in varnost državljanov.
Vlada bi državnemu zboru že v sredo predlagala, da se ukrepi, ki bi sledili zakonskim spremembam, uveljavijo in bi lahko vojska nemudoma začela izvajati dodatne naloge, je v izjavi novinarjem po srečanju s predstavniki parlamentarnih strank povedal Cerar.
Predlog novele zakona bi vojski v sodelovanju s policijo in v omejenem obsegu podelil pristojnost za nekatere dodatne naloge, ki so ta hip in v takšnih primerih potrebne, da se v večji meji zagotovi nadzor na meji in nad prehajanjem migrantov skozi slovensko ozemlje.
Zdenka Jagarinec
Vodja službe za odnose z javnostmi