Člani SMC podpiramo prizadevanja za grad Borl.

V nedeljo, 8.5.2016 je na gradu Borl potekala 10. čistilna akcija grad Borl, ki se je je udeležilo 40 prostovoljcev, med njimi tudi člani Stranke modernega centra. Predsednik LO Ptuj SMC Branko Kumer je ponovno zatrdil, da je revitalizacija gradu Borl pomembna za celotno regijo Podravja.

Prisotne na čistilni akciji je pozdravil regijski koordinator SMC za del 6. in 7. regijske skupine Miro Juhart ter predstavil prizadevanja SMC, da bi se omogočila uporaba varnih predelov gradu Borl za prireditve, ki jih želijo organizirati društva iz okolice. Pohvalil je požrtvovalnost krajanov, ki se borijo, da grad Borl ne zaraste v neprehodno grmičevje. Občinska svetnica Občine Cirkulane Mira Petrovič in koordinator SMC Cirkulane Jernej Golc, oba tudi aktivna člana Društva za oživitev gradu Borl, sta se zahvalila vsem članom SMC za sodelovanje pri izvedbi čistilne akcije in za njihovo podporo pri prizadevanjih za revitalizacijo gradu Borl.

Trenutno s strani države na gradu Borl potekata dve ključni aktivnosti in sicer pridobivanje gradbenega dovoljenja za sanacijo podora na severni strani gradu, kar ureja Direkcija RS za infrastrukturo; v mesecu septembru 2016 se predvideva objava javnega razpisa za izvedbo del, tako da bi z deli lahko pričeli v začetku leta 2017. V sklopu NATURA 2000 pa poteka priprava projekta, za katerega je namenjenih 1,5 mio€ za varovanje netopirjev in sicer 4 vrst, od teh sta dve vrsti na listi ogroženih. Zavod za varstvo narave pripravlja skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor ter Ministrstvom za kulturo predlog interpretacijske točke, ki bi bila umeščena v prostor gradu Borl.

Več utrinkov je dosegljivih tukaj: