Odziv na izjavo povezano z gradom Borl

V medijih smo zasledili informacije, da je župan Občine Dornava Rajko Janžekovič v zadnjem času v povezavi s problematiko obnove dvorca Dornava večkrat omenjal tudi grad Borl. Tako je mdr. izjavil, da »Borlu obljubljajo 1,5 milijona evrov, čeprav Borla ni bilo na seznamu pomembnejših kulturnih znamenitosti. Pač obisk predsednika vlade pri lokalnem predstavniku SMC in posledično brez problema dana obljuba: milijon in pol evrov« (članek Inšpektorat pri vzdrževanju ne vidi nič spornega, Štajerski tednik, 16. junij 2017, str.  4-5).


V Stranki modernega centra – SMC Občine Cirkulane smo mnenja, da so takšne izjave uglednega župana Občine Dornava gospoda Rajka Janžekovič zavajajoče in škodljive za vsa prizadevanja in napore za ohranjanje kulturne dediščine v Spodnjem Podravju. Z njimi je povzročena neposredna škoda tako gradu Borl kot dvorcu Dornava. Takšen pristop je vsekakor prizadel tudi številne prostovoljce, ki kot civilna pobuda aktivno delujemo že več let in si prizadevamo za oživitev gradu Borl. 

Premier dr. Miro Cerar je na povabilo LO SMC Ptuj maja 2015 v sklopu obiska Cirkulan res obiskal tudi grad Borl, kjer se je srečal s predstavniki Društva za oživitev gradu Borl, županom in občinskimi svetniki Občine Cirkulane in se seznanil z njihovimi dolgoletnimi prizadevanji, ki jih je ocenil kot dobre in kot spodbuden primer reševanja in revitalizacije takšnih objektov. Res je tudi, da si Stranka modernega centra skupaj z Vlado RS prizadeva in daje bistveno večji poudarek  krepitvi aktivnosti in namenjanju dodatnih finančnih sredstev v ohranjaje kulturne dediščine, kot so to počele predhodne vlade.

Poudarjamo pa, da so načrtovana vlaganja v Borl  rezultat večletnih aktivnosti v okviru projekta Ministrstva za okolje in prostor z namembnostjo interpretacijskih točk Nature 2000 - ena od njih naj  bi bila tudi na Borlu. Ker je grad Borl spomenik državnega pomena, pri projektu sodeluje tudi Ministrstvo za kulturo, ki obnovo dela gradu in njegovega kasnejšega upravljanja načrtuje tudi v dogovoru z lokalno skupnostjo in zainteresirano javnostjo.

Na osnovi vsega navedenega ostro zavračamo izjave župana Občine Dornava, gospoda Rajka Janžekoviča, saj menimo, da so zlonamerne in škodljive. Če resnično želi dobro za kulturne spomenike na našem območju, predlagamo, da se aktivno vključi z zainteresiranimi deležniki in vsebinami, ki bi pripomogle k oživitvi dvorca Dornava. Konec koncev so dvorec Dornava zgradili grofje Sauer iz Borla in tudi zaradi tega sta zgodovinsko gradova tesno povezana.


Jernej Golc, Občinski koordinator SMC Cirkulane
Mira Petrovič, Občinska svetnica SMC Cirkulane