Na obisku predstavnice MGRT in STO v Cirkulanah

V sredo, 19. 7. 2017 je potekal delovni obisk Haloz s strani predstavnikov Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenske turistične organizacije. Na obisku so bili državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, v.d. generalne direktorice Direktorata za turizem Renata Martinčič in direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak. Pridružila se jim je tudi državna sekretarka dr. Aleksandra Pivec.


Razvoj turizma na območju Haloz je ena od ključnih prioritet, ki sledi iz Strategije lokalnega razvoja LAS Haloze 2014-2020, ter modela ukrepov za celostni razvoj Haloz, ki je nastal v sklopu delovanja Delovne skupine za razvoj Haloz in so bili obravnavani na 68. redni seji Vlade RS dne, 23.12.2015. Na osnovi sprejetih sklepov poslanske skupine SMC ob terenskem obisku Spodnjega Podravja in Haloz z dne, 13.3.2017 je prišlo do organizacije srečanja med Delovno skupino za razvoj Haloz in predstavniki MGRT / SVRK, ki se je izvedlo v Ljubljani dne, 5.4.2017. Na omenjenem sestanku je bilo sprejetih 6 zaključkov in sklepov. S tem obiskom predstavnikov MGRT in STO v turistični destinaciji Haloze se realizira sklep št. 2 omenjenega zapisnika. Obisk poteka v koordinaciji lokalnega odbora Ptuj Stranke modernega centra – SMC in poslanke Državnega zbora Vesne Vervega.

Namen obiska je bil seznanitev udeležencev z nekaj primeri obstoječe turistične ponudbe v Halozah in nekaterimi potenciali turistične destinacije Haloze, ki predstavljajo tako za Slovenijo kakor za prebivalce v Halozah možen razvojni potencial.

Obisk se je pričel na gradu Borl, ki je spomenik državnega pomena v upravljanju Ministrstva za kulturo in je ena izmed vstopnih točk v Haloze. Na gradu Borl jih je sprejela predsednica Društva za oživitev gradu Borl Sonja Golc in podžupan Občine Cirkulane Ivan Hemetek. V Občini Cirkulane se je obisk nadaljeval na Regentušaku v Velikem Vrhu, kjer poteka obnova objekta za namene turizma, ki jo izvaja družina Brodnjak. Na razgledni točki pri Sv. Ani nad Borlom so udeležence sprejeli predstavniki Turističnega društva Cirkulane in Društva vinogradnikov in sadjarjev Haloze. V Cirkulanah je bilo predstavljeno delovanje VEM točke in TICa Haloze. V Slatini pa so se udeleženci ustavili na kmetiji Bedrač-sirarstvo in okrepčali z dobrotami iz Haloz,s siri iz Haloz.

Haloze v sklopu priprave Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 so pridobile status zaokroženega geografskega območja in so s tem postavljene na turistični zemljevid Slovenije. Veseli nas tudi, da smo dobili tudi samo-potrditev kaj je edinstvena ponujena vrednost destinacije Haloze in sicer:
- Ptujska Gora, Grad Borl, Dvorec Štetenberg in avtocestni koridor Maribor-Zagreb.

Državna sekretarka Eva Štravs Podlogar je ob zaključku dejala medijem nekako takole: "V Haloze morate priti več kot za dve uri vsaj za dva, tri dni ali več. Pač se morate odločiti in iti in boste presenečeni nad njimi"

Utrinki s srečanja so tukaj.

Sporočilo za javnost je dosegljivo tukaj.