Obisk ministrice za zdravje v Cirkulanah


Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v torek, 17.4.2018 obiskala Občino Zavrč in Občino Cirkulane. Namen in cilj obiska je bil predstavitev možnosti delovanja celotnega programa osnovne zdravstvene oskrbe splošne medicine na obmejnem problemskem območju v Občini Zavrč in Občini Cirkulane in njen pomen za prebivalce.


Na pobudo obeh občin, da se pridobi celoten program osnovne zdravstvene oskrbe splošne medicine v Cirkulanah in Zavrču, smo v lokalnem odboru Ptuj SMC zavzeli stališče, da je takšna pridobitev izrednega pomena za oba kraja, predvsem  za prebivalce, ki živijo v obmejnem problemskem območju, ob meji  z Republiko Hrvaško.

Jernej Golc, občinski koordinator SMC Cirkulane je izpostavil: »Občine so v preteklosti že večkrat poskušale urediti takšen status, vendar med drugim zaradi takratne zakonodaje in najbrž tudi pomanjkanja  interesa s strani države, to ni bilo nikoli uspešno realizirano.«

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je poudarila, da so bili v tem mandatu sprejeti štirje ključni zakoni od petih, med katerimi je tudi Zakon o zdravniški službi in Zakon o zdravstveni dejavnosti, ki posredno in neposredno vplivata na dodeljevanje zdravstvene oskrbe tudi v takšnih krajih, kot so Cirkulane in Zavrč. Ministrstvo za zdravje je podprlo predlog, da se v Zavrču iz dveh dni poveča prisotnost zdravnika na pet dni na teden. Zdravstveno oskrbo bo v Zavrču izvajal Zdravstveni zavod Ptuj. V Cirkulanah pa bo zdravnik po novem prisoten namesto  treh dni vseh pet dni tedensko. V Cirkulanah bo zdravstveno oskrbo izvajala Mila Saftić, ki je že pridobila koncesijo s strani Občine Cirkulane. Predvidoma v naslednjih mesecih bodo dokončani vsi postopki, na osnovi katerih bo možno začeti izvajanje celotedenske zdravstvene oskrbe v obeh občinah.

Ob zaključku srečanja v prostorih Občine Cirkulane je mag. Klavdija Kobal Straus iz Direktorata za dolgotrajno oskrbo navzočim predstavila objavljen javni razpis za izbor operacij »Izvedba pilotnih projektov, ki bodo podpirali prehod v izvajanje sistemskega zakona o dolgotrajni oskrbi«.

Zbrani utrinki z obiska