Aneks je objavljen od julija 2018 naprej vseh pet dni zdravnik v Cirkulanah

Občina Cirkulane si je že od leta 2008 naprej prizadevala, da bi imeli krajani dostop do zdravnika v Cirkulanah vseh pet dni v tednu. V vsem tem času se je menjalo kar nekaj ministrov za zdravje in vlad RS, vendar kljub vsem poskusom Občini Cirkulane tega ni nikoli prej uspelo urediti.

Jernej Golc, občinski koordinator SMC Cirkulane, podrobneje pojasnjuje:

»V SMC Cirkulane smo se aktivno pridružili zgoraj omenjenim prizadevanjem in skupaj z občinsko svetnico Miro Petrovič podrobneje predstavili pobudo Ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Ministrica je bila s pobudo seznanjena s strani Direktorata za zdravstveno varstvo. Na direktoratu je bilo zavzeto stališče, da dokumentacija, ki so jo pripravili na Občini Cirkulani, ni bila ustrezno pripravljena. Nato so s strani direktorata podali natančna navodila, kako je potrebno dokumentacijo pripraviti, da bo ustrezna za nadaljnjo obravnavo.
Skladno z zakonodajo in predpisi o delovanju lokalne samouprave je občina odgovorna za podajanje takšnih pobud in ustrezno zagotovitev prostorov kakor pripravo ustrezne dokumentacije.
V SMC Cirkulane smo zavzeli tudi stališče, da s tem, ko bi pridobili zdravnika za vseh pet dni v tednu v Cirkulanah ne smejo biti odškodovani krajani Občine Zavrč in bi ostali brez zdravnika v Zavrču.
Občina Zavrč se je aktivno vključila v celoten proces in se je istočasno zavzela za zdravnika za vseh pet dni v tednu tudi v Zavrču.
Ker je v tem primeru šlo za povečanje potrebnih finančnih sredstev s strani države, gre posebna zahvala Ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, da se je zavzela za predlog Občine Cirkulane in Občine Zavrč in pomagala skupaj s sodelavci na ministrstvu pripraviti ustrezne podlage, da je dejansko prišlo do realizacije aneksa na terenu.«

Na povabilo SMC Cirkulane je ministrica Milojka Kolar Celarc v mesecu aprilu 2018 obiska ambulanto v Zavrču in Cirkulanah in se podrobneje seznanila s situacijo na terenu.

Mira Petrovič, občinska svetnica Občine Cirkulane: »Zelo sem zadovoljna, da smo s skupnimi močmi izboljšali zdravstveno oskrbo v Cirkulanah in na Zavrču, saj je ta eden od temeljev za kvaliteto življenja naših občanov. Ponovno se je pokazalo tudi, da sta za doseganje ciljev najpomembnejša tesno sodelovanje in konstruktivni dialog lokalnih akterjev z ministrstvi in drugimi organi državne uprave."

Zahvaljujemo se vsem, ki ste pomagali pri celotnem procesu pridobitve zdravnika vseh pet dni v Cirkulanah in Zavrču saj je to velika pridobitev za vse nas, ki živimo v tem obmejnem predelu lepe Slovenije. Posebna zahvala gre Vladi dr. Mira Cerar da je prisluhnila pobudi in jo dejansko realizirala tudi na terenu.