Obisk predstavnikov Haloz pri ministru Zdravku Počivalšku

V torek, 26.05.2015 je minister za gospodarstvo in tehnologijo Zdravko Počivalšek s sodelavci sprejel poslanko Vesno Vervega in predstavnike iz Haloz, ki aktivno sodelujejo z delovno skupino za razvoj Haloz.

Poslanka Vesna Vervega je uvodoma pojasnila, da je na osnovi predloga dveh parlamentarnih odborov, vlada ustanovila delovno skupino
za pripravo konkretnih ukrepov za celostni razvoj Haloz. Dr. Vladimir Korošec je podal analizo stanja in osvetlil ključne razvojne probleme v Halozah. Župan Občine Podlehnik Marko Maučič je, v imenu županov iz Haloz, predstavil razvojne priložnosti na področju turizma in gozdarstva ter dosedanje investicije države in lokalne skupnosti v razvoj osnovne infrastrukture v zadnjih letih. Vera Kolednik je pojasnila pomen dosedanjih vlaganj v osnovno infrastrukturo kot so vodovodni sistemi in cestne povezave, ki pomembno vplivajo na razvoj drobne obrti, malega gospodarstva ter dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Jernej Golc izpostavil pomen dostopnosti finančnih sredstev iz nove perspektive EU 2014-2020 in smotrnost nadaljevanja prakse nadgradnje programa Leader s CLLD pristopom ter možnostjo koriščenja ESRR sredstev za razvojne programe kmetij, podjetij, društev, zavodov in občin, ki bodo prispevala k razvoju novih produktov, širjenju in izboljšanju kvalitete obstoječih dejavnosti ter posledičnemu dvigu števila novih delovnih mest.

Minister je izpostavil nekatere turistične posebnosti in potenciale v Halozah kot so grad Borl, Ptujska Gora, Gorca, Podlehnik in nekatere že uspešne turistične ponudnike, ki bi jih bilo potrebno ustrezno povezati. Na ministrstvu si bodo prizadevali za učinkovitejša črpanja razvojnih sredstev za območja kot so Haloze.

V prihodnjem obdobju je predvideno srečanje ministra s predstavniki lokalne skupnosti, gospodarstva in turizma na območju Haloz.