12. redna seja Občinskega sveta Občine Cirkulane

12. redna seja občinskega sveta je potekala v četrtek 7. julija 2016, na kateri je bilo 17. točk. Med drugim tudi v četrti točki dnevnega reda Pravilnik o subvencioniranju nabave in gradenj malih čistilnih naprav v Občini Cirkulane. Občina Cirkulane je skladno z zakonodajo in na osnovi Operativnega programa odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode (pripravljen 2012) dogradila manjkajočo kanalizacijsko infrastrukturo v bolj gosto poseljenih območjih občine, predvsem v naselju Dolane.
Glede na razpršenost poselitve, ekonomičnost izgradnje javne kanalizacije ter dostopnosti do objektov, nekateri objekti na območju občine Cirkulane ne bodo nikoli priključeni na javno kanalizacijsko omrežje. V skladu z veljavno uredbo bo na teh območjih odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode potrebno reševati individualno, in sicer z opuščanjem greznic ter gradnjo lastne čistilne naprave oziroma z zagotovitvijo nepretočne greznice (nepropusten – vodotesen zbiralnik za odpadne vode). Skrajni rok za ureditev pravilnega odvajanja in čiščenja odpadnih voda je do konca leta 2023. Občinski svet je na tokratni seji sprejel predlog Pravilnika o subvencioniranju nabave in gradenj malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Cirkulane. Stranka modernega centra Cirkulane se strinja z omenjenim pravilnikom, ki omogoča s subvencijami omilitev neenakovrednega položaja med občani, ki imajo možnost priklopa na javno kanalizacijo ter občani, ki te možnosti nimajo. Občinska svetnica Mira Petrovič je opozorila, da bo potrebno občane čimbolje obveščati o določilih uredbe, o možnostih koriščenja sredstev po pravilniku in jim zagotoviti podporo pri ureditvi pravilnega odvajanja in čiščenja odpadnih voda.

Sedma točka dnevnega reda je bil predstavljen Načrt razvoja odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij naslednje generacije v občinah Cirkulane, Kidričevo, Majšperk, Makole, Podlehnik, Videm, Zavrč in Žetale. Na seji je bil predstavljen dokument projekta, s katerim se namerava konzorcij haloških občin in Občine Kidričevo prijaviti na sredstva kohezijskega sklada. Z izgradnjo širokopasovne infrastrukture se bo pospešil razvoj, saj bomo tako omogočili odpiranje novih delovnih mest z vzpostavitvijo novih storitev, ki jih omogoča dostopnost do širokopasovnega interneta (e-zdravje, e-izobraževanje,e-uprava, delo od doma itd.) ter posledično spodbudili ljudi, da ostanejo v občini. Podatki o pokritosti širokopasovne infrastrukture v skupini občin kažejo, da obstajajo v vseh naseljih uporabniki, ki danes nimajo možnosti pridobitve širokopasovnega priključka niti z zmogljivostjo 30 Mb/s. Slovenija si je za cilj zadala do leta 2020 96% gospodinjstev omogočiti prenos s hitrostjo 100 MB/s. Občinska svetnica Mira Petrovič je podprla omenjeni projekt saj je dostop do širokopasovnega interneta na podeželju v programu Stranke modernega centra in eden od prioritetnih projektov ukrepov za razvoj Haloz v sklopu Delovne skupine za razvoj Haloz.
Občinski svetniki so soglasno sprejeli sklep o pridružitvi h konzorciju občin za njegovo izvedbo.