Prenovljeni ukrepi kmetijske politike prinašajo več sredstev v Haloze

V sredo 27. 9. 2016 je Državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša in delovna skupina za razvoj Haloz, je predstavila pisno poročilo o izvajanju ukrepov s področja kmetijstva v Halozah iz katerega sledi, da bodo prenovljeni ukrepi kmetijske politike prinesli več sredstev na območje Haloz.


Na predlog delovne skupine pa se z letom 2017 dodatno uvaja podpora za kmetijske površine na gorskem območju z nagibom večjim od 35%, kamor spada tudi okoli 2.700 ha oz. 36% vseh kmetijskih površin v haloških občinah. Zaradi preoblikovanja KOPOP ukrepa se je v letu 2016 število kmetijskih gospodarstev vključenih v ukrep KOPOP povečalo za dobrih 34 %, predvideno končno plačilo pa bo v primerjavi z letom 2015 višje za približno 250.000 EUR oziroma 74 %. Tudi za ekološko kmetovanje bodo plačila za slabih 15 % višja kot v letu 2015, kar je posledica višjega plačila za ekološko trajno travinje. V novi ukrep Dobrobit živali se je v 2016 vključilo 141 kmetijskih gospodarstev v Halozah, ki bo tako prejelo slabih 75.000 EUR za pašo govedi. Spremenila so se tudi merila za izbor operacij in delež financiranja, tako da se tudi manjšim kmetijam na strminah omogoči dostop do naložb. V okviru druge spremembe PRP 2014–2020 se pripravlja izredno pomemben nov ukrep za razvoj majhnih kmetij, ki se bo začel izvajati v letu 2017. V medresorskem usklajevanju je tudi uredba, ki bo omogočila podporo za odpravo zaraščanje kmetijskih površin.

Na območju sedmih haloških občin (Cirkulane, Majšperk, Makole, Podlehnik, Videm, Zavrč, Žetale) je bilo iz PRP 2014 izplačano skupaj 3.057.721 EUR kar predstavlja 2,24 % vseh izplačanih sredstev iz PRP 2014–2020 do 31. 8. 2016.

V zaključni fazi potrjevanja je Strategija lokalnega razvoja LAS Haloze, ki bo skozi štiri tematska področja v višini 1.658.101,88 € omogočala dostop za projekte iz območja LAS Haloze.

Jernej Golc je poudaril, da dobre prakse kažejo, da razvoj podeželja boljše uspeva na območjih, kjer je uveljavljen celostni pristop k razvoju podeželja "od spodaj navzgor" kakor "od zgoraj navzdol". Delovanje delovne skupine za razvoj Haloz kaže prve rezultate potrebno pa je aktivno še vključevati ostala področja delovanja ministrstev. Vse občine na območju Haloz so pridobile status problemskega obmejnega območja in znotraj tega statusa je potrebno iskati inovativne rešitve razvoja podeželja na vseh podobnih območjih v Sloveniji kot so Haloze.

Sporočilo za javnost MKGP je dosegljivo tukaj.
Poročilo o izvajanju ukrepov s področja kmetijstva za Haloze je dosegljivo tukaj.
Utrinkov s tiskovne konference so dosegljivi tukaj.