Pomen delovanja krajevnega urada v Cirkulanah

Delovanje krajevnih uradov je  izrednega pomena za decentralizirano delovanje državne uprave, predvsem pa na podeželju, kjer je prebivalcem dostop do informacij otežen zaradi slabe urejenosti javnih prevozov do urbanih središč,  posebej starejšim občanom.

Zato se nam zdi pomembno, da opozorimo, da morajo odgovorni za delovanje krajevnih uradov delo organizirati tako, da bo krajevni urad odprt v predvidenem času delovanja.


V torek, 16. oktobra, smo javno opozorili, da je bil v času predvolilne kampanje cirkulanski krajevni urad predčasno zaprt, tako da volivci niso mogli overiti podpisov podpore kandidatom za lokalne volitve. Po objavi novice v medijih se je name obrnilo  kar nekaj krajanov in podali so številne predloge in ideje, kako bi lahko nekatere naloge, ki jih opravljajo na krajevnih uradih, prenesli na druge obstoječe deležnike v kraju in s tem omogočili boljšo dostopnost storitev državne uprave prebivalcem na podeželju. Spodaj navajam nekaj izbranih idejnih predlogov.
  • Občinske uprave: imajo dostop do informacijskih baz, kadrovske, prostorske in tudi druge pogoje, da bi lahko nekatere osnovne funkcije opravljale za državljane v času odprtja občine (npr.: sprejem vlog za pridobitev osebnega dokumenta, potrdilo o stalnem prebivališču, izpisek iz matičnega registra, sprejem vlog za prodajo kmetijskega zemljišča, itd.)
  • Poslovalnice pošt: Pošta Slovenije je državno podjetje in nekatere osnovne funkcije storitev krajevnih uradov bi lahko izvajalo osebje na poštah ali poštar ob obisku na terenu, ko dostavlja pošto, morebiti tudi po predhodni najavi.
  • Elektronsko okence: javno dostopen sistem, podobno kot parkomat, bi lahko omogočal določene storitve, ki bi jih bilo možno na takšen način elektronsko obdelati. Takšna elektronska okenca bi lahko bila na sedežih občin, krajevnih skupnostih ipd.
Navedene pobude so bile posredovane odgovornim za delovanje upravnih enot in krajevnih uradov. Želimo si večjo decentralizacijo storitev države in izboljšanje dostopnosti takšnih storitev za prebivalce na podeželju. Država je preko krajevnih uradov servisirala državljane že pred nastankom upravnih enot in občin kot samoupravnih lokalnih skupnosti.

V letu 2016 je v Sloveniji delovalo 58 upravnih enot in ob koncu leta 2016 je bilo 100 delujočih krajevnih uradov. Eden od teh krajevnih uradov deluje tudi v Občini Cirkulane. Odprt je enkrat na teden in sicer ob torkih. Ni redkost, da se zgodi, da krajevni urad v Cirkulanah ni odprt tudi v času, ko je predvideno po urniku. Na naše opozorilo o predčasnem zaprtju krajevnega urada  so se odzvali na Upravni enoti Ptuj in pojasnili,  da imajo težave s pomanjkanjem kadrov, zato težko ustrezno organizirajo delo v krajevnih uradih.

Jernej Golc
koordinator SMC Cirkulane


Katere upravne storitve lahko uredite na krajevnem uradu?