V Halozah razprava o Zakonu o dolgotrajni oskrbi

V ponedeljek, 7. 6. 2021, sta bila na delovnem obisku v Občini Cirkulane minister za delo družino in socialne zadeve mag. Janez Ciglar Kralj ter poslanka DZ Mojca Žnidarič. Z župani iz Haloz je potekal pogovor o Zakonu o dolgotrajni oskrbi. 

Starostna struktura prebivalstva v Sloveniji se spreminja in pričakovano trajanje življenja se podaljšuje in s tem delež starejših nad 65 let hitro narašča. Tako so demografske spremembe dejstvo tudi na območju Občine Cirkulane in Haloz še toliko bolj specifične. 

V Občini Cirkulane in Halozah se soočamo z zelo visokim deležem tistih, ki živijo na kmetijah ali samostojnih hišah in narašča število starejših, ki živijo sami. Posledično se starejši soočajo z visokimi stroški vzdrževanja stanovanjskih hiš, kar jim poslabšuje možnosti zadovoljevanja drugih nujnih potreb. Na kmetijah je možno opaziti opuščanje kmetovanja in zaraščanje kmetijskih površin zaradi nezmožnosti dela na kmetijah zaradi prevelikih obremenitev in strmih terenov.

Iz zgoraj navedenih razlogov je na ruralnih podeželskih območjih nujno potrebno vzpostaviti modele dolgotrajne oskrbe na domu. 

Vaše pobude in predloge lahko podate na www.razvojnafronta.si ali pošljete sporočilo na smc.cirkulane@gmail.com.